Čini se da su u Kraljevo stigla dva rotari pelcera, sa istog mesta. Iz Amerike. Čini se, takođe, da nije od značaja kada je koji stigao, jer su koren pustili u isto vreme i na dobrom mestu. Jedan je doneo Novak Nedić sa Klemson univerziteta, a drugi Mirko Miladinović iz Kalifornije. Čovek koji je znao da objedini ideje dvojice radoznalaca zvao se Duško Milović, rotarijanac iz Beograda, inače rođeni Kraljevčanin. I Amerikanci su pomogli. Naravno, inicijalno jezgro u Kraljevu je prošireno i proširivano, kroz vreme i kroz ljude. Vredelo je. Možda i zbog toga što nikom nije bilo važno ko je prvi – već koliko mogu zajedno. Ostalo su podaci, istorija, utisci…

dr Novak Nedić, zaslužan za osnivanje kraljevačkog rotari kluba

dr Novak Nedić, zaslužan za osnivanje kraljevačkog rotari kluba

Zahvaljujući rotari kontaktima prof. dr Novaka Nedića, sa Mašinskog fakulteta u Kraljevu (danas je to Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo), tada jedine visokoškolske ustanove u gradu, sa Harijem Durhomom (Harry Durham) sa univerziteta u Klemsonu, u SAD, u aprilu 1992. godine pokrenuta je akcija Univerziteta i rotari kluba u Klemsonu o poklonu većeg broja računara Mašinskom fakultetu u Kraljevu. Ta akcija je išla preko rotari kluba Beograd, tada tek formiranog i jedinog rotari kluba u Srbiji, ali je već u maju stopirana zbog sankcija velikih sila. Hari Durham će te godine ipak doći u Kraljevo da podrži rotari ideju, nastavljeni su i kontakti između RK Beograd i inicijatora iz Kraljeva i u gradu na Ibru se, zapravo, zaokružilo drugo rotari jezgro u Srbiji, a promoteri su bili Duško Milović i Dragan Brajer, predsednik RK Beograd.

Mirko Miladinović, iako je „bliski susret” sa rotarijancima rano doživeo, svoj početak aktivnosti u rotariju takođe vezuje za početak devedesetih. Snagu rotari ideji davali su i drugi ugledni rotarijanci u Srbiji, kao što su: Dejan Čikara, Dimitrije Džambazović, Nikola Tasić, Petar Rakin, Nikola Obradović, Ilija Volčkov…

U Kraljevu to prvo rotari jezgro čine: Novak Nedić, Milorad Miladinović, Vladan Karamarković, Slobodan Nikolić, Slobodan Milović, Slobodan Đerković i Branislav Rakuš. Često je sastancima prisustvovao i predsednik SO Kraljevo Miroslav Karapandžić. Sastanci su imali redovnu dinamiku – petkom, ali na različitim mestima. Ipak, KLUB 42 je najduži period bio domaćin. Za prvog predsednika Rotari kluba Kraljevo u osnivanju izabran je advokat i Savezni poslanik Branislav Rakuš.

Početkom 1994. godine Klub realizuje svoju prvu akciju. Bila je to humanitarna pomoć u sanitetskom materijalu Dečjem domu zdravlja, stigla iz Amerike, iz Čikaga, a doneli su je (uprkos sankcijama): Kenny de Camp, Victor Klebasky i Sergey Lipov.

Potonji događaji nisu išli na ruku razvoju rotari ideje u Kraljevu. Sve teži društveno – ekonomski uslovi, međunarodni pritisci i iznenadna smrt predsednika Kluba Branislava Rakuša, prekinuli su rotari druženja, pa smo tako i izgubili šansu da budemo drugi rotari klub u Srbiji i da danas obeležavamo dve decenije rada.

Ipak, rotari ideja se nije ugasila. Nova inicijativa o formiranju rotari kluba u Kraljevu vezuje se za 23. mart 2001. godine, kada je sastanak inicijatora održan u restoranu Ibar Bašta i čiji su gosti bili: Miroslav Šovran, predsednik RK Beograd, prof. Predrag Đorđević,izabrani predsednik RK Beograd, čarter predsednik RK Beograd Dragan Brajer, član RK Beograd Duško Milović, Bratislav Uraković iz RK Kragujevac i Wayne Edward Jr. ARC International Yu iz rotari kluba Hjuston, SAD. Za predsednika Inicijativnog odbora imenovan je Milorad Miladinović, uloge mentora se prihvatio RK Beograd, a Duško Milović je određen za kuma.

Čarter ceremonija je održana 8. juna 2002. godine u hotelu Termal u Mataruškoj Banji. Prvi zvanični predsednik RK Kraljevo bio je Milorad Mirko Miladinović, potpredsednik Novak Nedić, a sekretar Miroljub Milivojević.

Rotari klub Kraljevo tada je imao 34 člana: Milorad Miladinović, Dragan Arsić, Dragan Blagojević, Srđan Danojlić, Dragan Đoković, Milena Đorđević, Radomir Jarić, Anuška Jončić, Vesna Jugović, Vladan Karamarković, Miodrag Karapandžić, Dragiša Kostić, Željko Košanin, Paun Madžarević, Milutin Mandić, Dragovan Maričić, Dušan Marković, Miroljub Milivojević, Miodrag Milovanović, Slobodan Milović, Bogoljub Mirković, Katarina Naumović, Milomir Nedeljković, Novak Nedić, Dragan Nešković, Zoran Nikolić, Miodrag Rajković, Zoran Seizović, Marijana Semić, Srećko Todorovski, Miodrag Stanojević, Duško Stojanović, Dragan Tripković i Danko Vujović.

Ceremoniji su, pored članova kluba, prisustvovali i: predsednik RK Beograd Predrag Đorđević, čarter predsednik RK Beograd Dragan Brajer, kum Kluba Duško Milović, zatim članovi drugih klubova iz Srbije, Bugarske, Grčke i Kanade. Gosti čartera bili su i Džon Ciflakos, guverner distrikta 2480 i David Johnston sa suprugom iz RC Calgary Olympic. Tom distriktu je, inače, pripadao i naš klub. Od 1. jula 2011. godine Srbija i Crna Gora dobijaju svoj distrikt – 2483, a za prvog guvernera izabrana je Vesna Baltazarević iz Niša.

Milorad Miladinović, prvi predsednik Rotari kluba Kraljevo

Duško Milović, kum Kluba

Dragan Brajer, zasluge za reosnivanje Rotari pokreta u Beogradu

Dragan Brajer, zasluge za reosnivanje Rotari pokreta u Beogradu