Rotari klub Kraljevo je zahvaljujući partnerima obezbedio dronove koji učenicima 5. i 6. razreda pomažu u učenju određenih programskih jezika

Rotari klub Kraljevo je danas uručio 10 dronova osnovnim školama u Kraljevu i 2 drona školama na području Vrnjačke Banje. Ovo je deo velike akcije “Za lepšu školu”, koju sprovodi Rotari Distrikt 2483, koji okuplja rotari klubove Srbije i Crne Gore, u okviru koje će biti kupljeno 670 dronova i održana obuka za nastavnike. U ovu akciju biće uloženo 117.000 dolara.

Iako izgledaju gotovo kao igračke, ove bespilotne letilice osnovcima neće služiti za zabavu, već za učenje. Naime, oni su prilagođeni za savladavanje programskih jezika „skreč“ i „pajton“, a ciljna grupa su učenici 5. i 6. razreda.

Guvernerka Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Zorica Jestrović je naglasila da se cela ova akcija sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete:

Želja nam je da učenicima koja po nastavnom programu uče skreč i pajton damo alat u ruke. Pre dve godine smo na području Kraljeva imali pilot projekat kad smo dodelili 2 drona i imali smo prilike da vidimo kako su deca to fantastično savladala.

Predsednik Rotari kluba Kraljevo dr Milan Maksimović ističe značaj savladavanja savemenih tehnologija u najmlađem uzrastu:

– Digitalizacija i uvođenje informacionih tehnologija u obrazovno-vaspitni sistem je veoma važan put za sve nas, od unapređenja propisa, infrastrukture, do obuka. Izuzetno je važno da se deca što ranije zainteresuju za programiranje, jer se prilikom rešavanja zadataka iz oblasti programiranja dronova razvijaju i međupredmetne kompetencije i učenici koriste znanja i iz matematike, fizike i engleskog jezika.

Dronove su dobile kraljevačke osnovne škole „Branko Radičević“ Vitkovac, „Braća Vilotijević“ Kraljevo, „Vuk Karađžić“ Ribnica, „Živan Maričić“ Žiča, „IV kraljevački bataljon“ Kraljevo, „Petar Nikolić“ Samaila i „Jovo Kursula“ Kraljevo, „Jovan Cvijić“ Sirča, “Sveti Sava” Ribnica i “Milunka Savić” Vitanovac. Škole sa područja Vrnjačke Banje su „Bane Milenković“ Novo Selo i „Mladost“ Vrnjci.

Akciju dodele 670 dronova školama u Srbiji pomogli su rotarijanci SAD, Nemačke, Australije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Predsednik kraljevačkih rotarijanaca Milan Maksimović je najavio još nekoliko humanitarnih akcija za Kraljevo, a trenutno se radi na prikupljanju sredstava za skupoceni medicinski aparat kakav kraljevačka bolnica još nema.

Preuzeto sa: krug.rs